Renar har ingen normal dygnsrytm

Renarna i Arktis följer ingen normal dygnsrytm. Det visar ny forskning som publicerades i Current Biology i veckan. Renarna har samma välkända gener som förknippas med den biologiska klockan, men verkar reglera dem på ett annat sätt.

I studien har forskarna undersökt mängden melatonin hos renarna, ett hormon som bland annat påverkar när djur ska sova. Hos många däggdjur finns en inbyggd klocka som gör att nivån av melatonin höjs och sänks under en 24-timmars cykel. Men hos renarna styr ljuset melatoninnivån. Det vill säga, hormonmängden höjs när det blir mörkt och sänks när det blir ljust.

Detta är fördelaktigt för renen eftersom andelen ljusa och mörka timmar varierar kraftigt i Arktis. Under sommaren går solen nästan aldrig ner, medan vintern till största del är mörk. Så för att klara av de extrema förhållandena följer renen inte en inre dygnsrytm, det är mer troligt att de istället följer en årsrytm, menar forskarna.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Lu et al.: “Report: A Circadian Clock Is Not Required in an Arctic Mammal.” Publishing in Current Biology 20, 1–5, March 23, 2010. DOI 10.1016/j.cub.2010.01.042

Fler artiklar om sömn och dygnsrytm:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista