Dagens influensavaccin onödigt dåliga

De metoder som används idag för att få fram vaccin mot de årliga influensaepidemierna är uråldriga. Den kritiken kommer från en brittisk influensaexpert på världshälsoorganisationen WHO. Redan idag finns teknik som skulle kunna ge snabbare och exaktare influensavaccin, menar svenska experter.
Varje år insjuknar hundratusentals svenskar i influensa. Många trots att de vaccinerat sig mot årets virussorter. En anledning till det är att dagens vaccin tar så lång tid att fram att man måste börja med det innan man vet säkert vilka influensvirus som kommer att spridas just det året. Ett vaccin kan alltså sakna skydd mot ett sentillkommet virus – som till exempel årets Fujian-variant. Dagens teknik bygger på ägg Idag odlas influensavacciner fram med hjälp av ägg - en process som tar uppåt ett halvår sedan man identifierat de virus man vill ha skydd mot. Tekniken som är säker, men långsam, har använts sen 50-talet. När den uppfanns behövde det inte gå fortare, eftersom influensan tog ungefär ett år på sig att nå från en sida av jorden till en annan. Flygets intåg och det allt mer utbredda resandet, gör att influensavirus idag sprider sig betydligt snabbare runt jorden. Fungerande alternativ finns - Redan idag finns metoder för att få fram skyddande vaccin snabbare, säger Jonas Blomberg, professor i klinisk virologi i vid Uppsala universitet. Enligt honom skulle skyddande antikroppar kunna tas fram på flera olika sätt: Genom att den genetiska informationen från influensaviruset klistras ihop och dupliceras, vaccintillverkning på helt syntetisk väg, eller genom att antikroppar odlas fram på andra mer snabbväxande cellkulturer - från människor, andra djur, eller bakterier. Fler skäl att skynda på processen - Det är ju inte bara av vanliga sjukdomsskäl vi behöver kvickare metoder, säger Jonas Blomberg. Inte minst det växande hotet från bioterrorismhotet gör ju att det kan bli nödvändigt att snabbt kunna få fram skydd mot nya virus. Att man fortfarande använder sig av 50 år gammal teknik, trots att effektivare alternativ finns att tillgå, tror Jonas Blomberg beror på gammal vana: - Äggmetoden är ju en inarbetat och godkänd metod, där man dessutom slipper kostsamma prövningar av nya vaccinvarianter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".