Per-Olof Berggren forskar på cellsignalering vid Karolinska institutet.

Ny mutation kan orsaka diabetes

Nu har forskare upptäckt en anledning till varför signalerna som triggar igång insulinproduktionen inte fungerar hos diabetiker. I ett samarbete mellan Karolinska Institutet och amerikanska forskare har en ny mutation upptäckts.

Redan när vi ser eller känner doften av mat, börjar kroppen förbereda sig för att äta. Inslinproduktionen, som gör att muskler kan ta upp socker, sätter igång. Men inte hos människor som har typ 2-diabetes.

– Man förbereder kroppen för att föda skall komma in, och måste tas om hand om, och det är väldigt viktiga signalvägar som man sätter igång genom lukt, syn och även naturligtvis smak, när man väl får födan i munnen. Det är signaler som skickas till betacellerna, direkt eller indirekt, som på så sätt gör att cellen börjar frisätta sitt insulin.

Per-Olof Berggren och hans kollegor har hittat en mutation som gör att de första signalerna som säger åt cellen att producera insulin inte går igång. De tror att just den här mutationen i många fall kan vara en bidragande orsak till att man utvecklar diabetes och hoppas att den nya kunskapen ska kunna bidra till utvecklingen av ny medicin.

– Ett utav problemen är att vi fortfarande har stora luckor i vår kunskap, vi vet inte riktigt hur vi på bästa sätt ska behandla sjukdomen, vår egen forskning verkar nu för att försöka identifiera i detalj alla de signaler som är viktiga för att reglera insulinfrisättningen och på så sätt kunna hitta nya målproteiner känsliga för mediciner.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Hoffman, J. et al. Cholinergic Augmentation of Insulin Release Requires Ankyrin-B. Science Signalling.

Mutation påverkar cellen

Mängden blodsocker i kroppen ökar när vi äter. Blodsockret triggar igång celler som gör insulin. Det sker genom att kalciummängden ökar inuti cellen, ökningen av kalcium blir som en startsignal, som talar om för cellen att den ska producera insulin. Men det är just här det kan gå fel för diabetiker. En muterad version av proteinet ankyrin-B gör nämligen att kalcium inte kan frisättas normalt i cellen och därmed producerar cellen inget insulin.  

Källa: Per-Olof Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".