Belöningssystem bakom psykopati

Ny forskning om psykopater kanske kan förklara hur deras ofta skadliga beteende uppstår. Psykopater saknar empati och medkänsla för andra, och har ofta dålig impulskontroll. De tar ofta risker och löper större risk att hamna i till exempel drogmissbruk.

Forskning från Vanderbilt University i USA kanske kan hjälpa till att förklara hur störningen uppstår. Psykopater verkar ha väldigt aktiva belöningssystem i hjärnan, vilket forskarna undersökte med hjälp av magnetkameror.

Bilder på försökspersonernas hjärnor visade att de som bedömts vara psykopater också hade en mycket större reaktion än andra i hjärnans belöningssystem, när de fick ett amfetaminliknane ämne.

Andra försökspersoner fick pengar om de kunde lösa ett tankeproblem, samtidigt som deras hjärnor undersöktes. Även då var psykopaternas belöningssystem mer aktiverat.

Enligt vissa bedömningar kan upp till en procent av befolkningen klassas som psykopater. Hur stor del som beror på genetiska faktorer, och hur mycket som beror på uppväxt och omgivning, är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".