Hudbakterier kan hjälpa polisen

Bakterier kan i framtiden hjälpa polisen att hitta brottslingar. Eftersom alla människor har en nästintill unik uppsättning av handbakterier, skulle det kunna fungera som identifiering, ungefär som ett fingeravtryck. Det föreslås i en ny studie som publicerades i tidskriften PNAS igår.

Din hand täcks av ungefär 150 olika sorters bakterier. Men du delar bara närmare 13 procent av dem med en annan människa.

Vid University of Colorado har man tittat på vilka bakterier som hamnar på tangentbordet och datormusen när en människa sitter vid datorn. När bakterierna hade artbestämts, kunde forskarna konstatera att de i mycket högre utsträckning matchade den personen som suttit vid datorn än slumpässigt utvalda personer.

Forskarna menar att den nya tekniken skulle kunna användas som ett komplement eller istället för DNA-analyser eller fingeravtryck från en brottsplats.

Ann Jangblad som arbetar med DNA-teknik i brottsutredningar på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL menar dock att det är för tidigt att dra några slutsatser från studien än så längre.

– Det skulle kunna vara ett alternativ, men i den här studien är det personliga föremål, de har ju inga föremål som flera har hanterat. På brottsplatser kan det vara många personer involverade och då vet jag inte hur den här metoden skulle fungera, säger Ann Jangblad.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Fierer, N. "Forensic identification using skin bacterial communities". Proceedinngs of the National Academy of Sciences, Mars 15, 2010. DOI:10.1073/pnas.1000162107

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista