Genteknik gav självlysande akvariefisk

Nu har det första kommersiella genmodifierade husdjuret ställt till rabalder i USA. Det är en självlysande zebrafisk - en akvariefisk alltså - som dragit på sig anmälningar och till och med stämningar av djurskyddsgrupper och andra.
Den lysande zebrafisken togs först fram av genetikforskarna för att fungera som föroreningsvarnare - den inlagda lysgenen reagerade när halterna blev för höga - fiskarna blev varningslampor. Från den stammen har man nu fått stabilt lysande röda fiskar, och gula och gröna är att vänta. Amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket ser inget skäl att stoppa GloFish som den kallas, den är inte avsedd för konsumtion och utgör inget övrigt hot - den överlever inte utanför akvariet. Och fiskforskarna fortsätter nu arbetet med att få fram fiskar som selektivt reagerar på östrogen i vattnet, och tungmetaller; miljöföroreningar som annars är svårupptäckta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".