Bok med gener i sidorna underlättar DNA-transport

En bok med riktiga DNA-snuttar inlagda i boksidorna - det är genforskarnas nya sätt att skicka gener mellan labben. Forskaren blöter upp en liten papperspunkt i boken och får en fungerande gen att arbeta med i labbet. En sådan bok med 60 000 musgener finns just nu på Karolinska institutet i Solna för kvalitetsgranskning.

Boken med verkliga gener i boksidorna är en japansk uppfinning som kvalitetsgranskas av forskare vid Karolinska institutet i Solna just nu. Hung Yang Zang och Claes Wadestedt, forskare vid Karolinska institutet, visade upp boken för Vetenskapsradion.


Det är en syrénlila bok som ser helt vanlig ut - på utsidan kan man inte ana att det handlar om det senaste inom gentekniken. Inuti ser det ut som millimeterpapper med en liten punkt i varje fält.


- I varje punkt finns en bit DNA, berättar Hung Yang Zang.


För att använda den stansar man helt enkelt ut punkten och blöter upp den i vatten. Varje gen  finns i tre upplagor i boken.


- Hittills är vi väldigt imponerade av vad japanerna åstadkommit med den här tekniken, säger professor Claes Wadestedt.


Det här nya och enkla sättet att transportera gener mellan labben är betydligt enklare än det vanliga, som kräver snabba transporter åt känsliga nerfrysta provrör. Men genboken är dyr och arbetet befinner sig ännu på försöksstadiet.