Ny mammografimetod minskar strålningen

En ny metod för mammografiundersökningar gör att strålningen till patienten minskar med 80 procent. Ny utrustning för undersökningarna har tagits fram vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och testas sedan ett halvår vid Helsingborgs Lasarett.

Det började med en grupp partikelfysiker som letade efter kvarkar, naturens allra minsta byggstenar. 


Praktisk användning
De behövde kunna se kvarkarna på något sätt och då konstruerades den detektor som nu är hjärtat i den nya mammografiutrustningen på Helsingborgs lasarett.


Forskargruppen på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm ville att deras detektor skulle få en praktisk användning och då passade mammografi bra, en halv miljon friska kvinnor får sina bröst röntgade varje år och då finns en poäng i att kunna minska stråldoserna.


Känslig detektor
Den nya detektorn, alltså den del som fångar upp röntgenstrålarna och gör en bild av dom, är så känslig att man kan minska stråldosen med 80 % och ändå få samma resultat vid mammografiundersökningen.


– Eftersom det finns en åtminstone hypotetisk strålrisk tror jag att det har betydelse, ju mer man kan minska strålrisken desto bättre, säger Ingvar Andersson, vid Universitetssjukhuset i Malmö.


Ingvar Andersson är röntgenläkare och en av landets främsta experter på mammografi.


– En del kvinnor som har tvekat just på grund av strålrisken kanske kommer nu istället, säger han.