Mer strålning utan värre biverkningar

Behandling av prostatacancer med högre strålningsdoser ger inte värre biverkningar – samtidigt som risken för att cancern ska komma tillbaka halveras. Det visar en tioårsuppföljning av närmare 300 amerikanska patienter.

– Den kraftigare behandlingen ger färre patienter som får återfall, nästan 85% är botade upp till tio år, och biverkningarna ökar inte med den här typen av teknik som man har använt. Man kan alltså ge kraftigare behandling utan att få ökade biverkningar, säger Anders Widmark, professor i onkologi vid Umeå Universitet, som forskar om just strålningsbehandling av prostatacancer.

Det var i slutet av 1990-talet som de knappt 300 patienterna fick behandling för sin prostatacancer. En del fick den dåvarande standarden på 35 behandlingar, och en del fick 4-5 behandlingar till – det som är standard med dagens metoder.

Fem år senare kunde man konstatera att risken att cancern kommit tillbaka var hälften så stor för de patienter som behandlats med den högre strålningsdosen. Och nu har man också sett att de inte heller fick värre biverkningar än de som fått den lägre strålningsdosen.

Enligt Anders Widmark är det förmodligen inte aktuellt med en ökning av strålningsdosen för patienterna i just den patientgrupp som man följt i undersökningen, där alla hade vad han kallar för "snällare" tumörer. För den patientgruppen använder man redan i dag den dos som studien förordar. Däremot är det aktuellt att öka dosen ytterligare för patienter med större, mer aggressiva tumörer – något som den här studien alltså stödjer.

– Det är i den gruppen som vi nu funderar på att gå från kanske 39 behandlingar upp till 42-43 behandlingar, säger Anders Widmark.

Men strålning är inte det enda sättet att behandla prostatacancer – operation är ett annat alternativ. Som patient får man alltså välja mellan antingen strålbehandling eller operation, som båda har sina fördelar respektive nackdelara. Enligt Anders Widmark förordar experterna på de olika områdena naturligtvis sin egen behandlingsmetod – men den här studien är ändå ett argument för just strålbehandling, menar han.

– Det är ju unikt för prostatacancer att patienterna ska välja om de vill ha strålning eller operation. Därför är det viktigt att man får en second opinion som patient. Men den här studien visar att man kan ge en högre dos utan att få mer biverkningar, så det är ju ytterligare ett argument för att man mycket väl kan välja strålbehandling.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Talcott, James A et al. Patient-Reported Long-term Outcomes After Conventional and High-Dose Combined Proton and Photon Radiation for Early Prostate Cancer. JAMA March 17, 2010;303(11):1046-1053.

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

Prostatacancer

  • Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige.
  • Prostatan är en valnötsstor körtel som omsluter urinrörets övre del, alldeles under urinblåsan hos män. Körtelns uppgift är att producera en vätska som gör spermierna dugliga för befruktning.
  • Onkologi är läran om tumörsjukdomarna - ett kunskapsområde och en medicinsk specialitet som omfattar diagnostik och behandling vid tumörsjukdomar.
  • Urologi är en medicinsk specialitet som sysslar med njurarnas, urinvägarnas och de manliga könsorganens kirurgiska sjukdomar. Urologen behandlar också impotens och manlig infertilitet, ett område som även benämns "andrologi".

Källa: Vårdguiden, 1177.se och Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".