Satelliten Mars Express är utrustad med det svenska instrumentet ASPERA-3, som kan observera förändringar i solvinden.

Solvind gör att Mars tappar atmosfär

Svenska forskare har upptäckt en del av förklaringen till att Mars hela tiden förlorar lite av sin atmosfär ut i världsrymden – pustar i solvinden verkar öka atmosfärflykten markant.

Att Mars hela tiden förlorar lite av sin atmosfär ut i världsrymden är känt sen tidigare, men varför det är så har varit något av en gåta. Nu har dock ett svenskt forskarlag vid Institutet för Rymdfysik kommit lite närmare en förklaring.

Det verkar nämligen vara så att pustar i solvinden, som kan sägas vara en gas av laddade partiklar, joner och elektroner som kastas ut från solen, är ansvarig för en del av atmosfärflykten, som forskarna kallar fenomenet.

Genom data från satelliten Mars Express har forskarna kunnat se att när Mars träffas av en solvindspust, så tappar planeten två och en halv gånger mer av sin atmosfär än den gör i vanliga fall.

Studien publicerades i tidskriften Geophysical Research Letters.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Edberg et al. Pumping out the atmosphere of Mars through solar wind pressure pulses, Geophys. Res. Lett., 37, L03107, doi:10.1029/2009GL041814.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".