Svaret på gåtan om de tvåkönade hönsen

Forskare i Storbritannien kan ha kommit närmare en förklaring till hur tvåkönade, så kallade gynandromorfa hönor kan uppstå. Och på vägen fann forskarna ett helt nytt sätt för könsbestämning av individer.

Ur ungefär var tiotusende hönsägg som kläcks så hoppar en tvåkönad, så kallad gynandromorf, kyckling ut. En gynadromorf kyckling är helt enkelt hane på ena sidan, till exempel den högra, och hona på den andra.

Fenomenet har länge varit en gåta för vetenskapen. Men nu har en grupp brittiska forskare kommit närmare en förklaring. Det visar sig nämligen att, till skillnad från till exempel mänskliga celler som från början är könlösa, så har kycklingens celler ett kön redan när dom bildas. Det låter kanske inte så konstigt, men är faktiskt väldigt oväntat, enligt forskarna. 

Hos människor och andra däggdjur så bestäms könet av hormoner som säger åt cellerna vilket kön dom ska få. Men hormonerna spelar alltså ingen roll hos kycklingar - istället ärver cellerna sitt kön. Och ungefär en på tiotusen ärver alltså hälften hanceller och hälften honceller.

Enligt forskarna är det mycket möjligt att den här typen av könsbestämning av celler kan förekomma även hos många andra arter.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
D. Zhao et al. Somatic sex identity is cell autonomous in the chicken. Nature Vol 464, 11 March 2010. Doi:10.1038/nature08852.