Matematisk 1700-talsgåta löst

Professor Nail Ibragimov vid Blekinge teknisika högskola har lagt fram bevis för att han knäckt det så kallade ”Laplace problem”.
En bedrift som om allt stämmer kan leda till bättre koll på allt från jordbävningar till mobiltelefoner.

”Finn alla invarianter för hyperboliska differenmtilaekvationer” - så lyder Laplace problem, en nöt som matematiker försökt knäcka sedan slutet av 1700-talet. Det handlar om en gren av matematiken som går ut på att beskriva vågrörelser i olika medier. Rörelser som finns i de flesta fysikaliska processer i vår tillvaro, som är med och styr allt från vågor i vatten, radiovågor, ljus, till rörelser i jordskorpan.


Det professor Nail Ibragimov nu säger sig ha gjort är att efter 40 år av bryderier hittat en slags nyckel som kan göra det enklare att ställa upp och lösa den här typen av ekvationer. Om hans beräkningar nu stämmer, något som matematihistorien visat kan ta åtskilliga månader och skrynklade pannor att reda ut. Lösningen har i alla fall klarat kontrollen i den ryska tidskriften Journal of applied mechanics and technical physics och ska publiceras där i mars.


Om han nu fått allt rätt, då har professor Ibragimov inte bara löst ett tvåhundraårigt matteproblem, han har troligen också bidragit till en ökad förståelse av många av de fysikaliska processer som styr vår omgivning. Något som kanske kan hjälpa fysiker och ingenjörer att utveckla allt från effektivare mobilkommunikation till metoder att kunna förustpå var och när en jordbävning tänker slå till i framtiden.