Varmare vatten hot mot torsken

I dag plockas 70 procent av all torsk upp varje år i Nordsjön, Kattegatt och Skagerack. Många menar att ett absolut fiskestopp krävs för att rädda torsken från utfiske.
Men i Global change-projektets senaste bok skriver fiskeribiologen och prorekotrn vid Århus universitet i Danmark, Katherine Richardson, att det finns fler faktorer som har betydelse för hur fisken mår och som är svårare att påverka. Bland annat det faktum att havsvattnet blir varmare.

Vid ett seminarium vid Kungliga vetenskapsakademin presenterades Global change-projektets senaste bok om hur världen egentligen ser ut under mänskligt tryck. Boken är skriven av en rad kända miljöforskare och heter Planet under pressure. Där skriver Katherine Richardson om att hotet mot torsken, och fisket i Nordsjön överhuvudtaget, kraftigt förstärks av vad som händer i havet.


– Det värms upp av växthuseffekten, födoorganismerna för småfisken försvinner, ytvattnet blir sötare för att det regnar mer - allt detta är negativt för havsfisk och fiske, säger hon.


När det blir varmare vatten i ytan så pumpas inte näringämnena omkring i havet lika effektivt som när alltihop är kallt - men det är i ytan, i ljuset som näringen behövs för att växtplankton och smådjur, fiskmat alltså, ska kunna växa till.


Men som sagt, det är klart att ett fiskestopp hjälper, men det går inte så fort som politiker och fiskare önskar. 10 år tog det i Kanada. Har vi tillräckligt tuffa politiker som inser allvaret i detta, undrar Katherine Richardson.