1 av 2
När bokstäver fälldes in i bilderna, och försökspersonerna ombads försöka komma ihåg bokstäverna, så förbättrades också förmågan att komma ihåg bilderna.
2 av 2
Minns du även frukosten den dagen?

Oviktiga minnen följer med de viktiga

Ny forskning visar hur oviktiga minnen följer med minnen av sådant som vi uppfattar som viktigt.

Kommer du i håg vad du gjorde när du fick höra att Olof Palme blivit skjuten? Ja, om du levde då så gör du säkert det – du kanske till och med kommer ihåg vad du hade på dig, eller vad du åt till lunch den dagen.

Det kan tyckas märkligt, men minnet verkar nämligen fungera så att vi kommer ihåg vissa onödiga saker när något annat som vi tycker är viktigt händer samtidigt. Det här har nu ett amerikanskt forskarlag testat, genom olika experiment.

Forskarna lät några försökspersoner titta på en rad bilder i mycket snabb följd. Efter det fick försökspersonerna försöka känna igen de bilder de hade sett – men de lyckades inte alls särskilt bra. 

Men om en bokstav fälldes in i mitten av bilderna, och försökspersonerna ombads försöka komma ihåg bokstäverna, blev de helt plötsligt markant bättre på att känna igen bilderna också.

Av det här drar forskarna slutsatsen att minnen av det som fanns runtomkring automatiskt följde med när försökspersonerna fick i uppdrag att komma ihåg bokstäverna – precis om minnen av vad du hade på dig följer med när du fick höra att Olof Palme blivit skjuten.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Lin JY, Pype AD, Murray SO, Boynton GM (2010) Enhanced Memory for Scenes Presented at Behaviorally Relevant Points in Time. Plos Biology. Doi:10.1371/journal.pbio.1000337.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".