Genernas dragkamp upprätthåller genetisk variation hos bananflugan

Det finns ingen genuppsättning som är optimal för båda könen, det visar ny forskning från Uppsala universitet. Ted Morrow har undersökt bananflugans gener och hittat vilka gener som fungerar olika bra i olika kön.

I sin nya studie har Ted Morrow undersökt bananflugans gener och upptäckt att 8 procent av dom fungerar olika bra i olika kön.

- Det pågår en dragkamp om varje gen. Men vad som är rätt beror på vilket kön de är i, säger Ted Morrow.

Problemet är att samma gen har olika uppgifter i de olika könen. För honan är det viktigt att producera så många ägg som möjligt medan hanarna är ute efter att befrukta så många honor som möjligt.

Det innebär att vissa genvarianter är mer fördelaktiga hos hanar medan andra fungerar bättre hos honor. Men genen kan ju inte välja vilket kön den hamnar i. Ted Morrow berättar att den här dragkampen kan hjälpa till att upprätthålla en genetisk variation hos arten.

- Det här kan vara en anledning till att den genetiska variationen upprätthålls. Annars skulle man förvänta sig att selektionen skulle hitta den bästa lösningen, men om det fanns en lösning som var optimal så skulle vi inte ha någon genetisk varitation längre.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Innocenti P, Morrow EH. The Sexually Antagonistic Genes of Drosophila melanogaster, PLoS Biol 8(3): e1000335. 2010. DOI:10.1371/journal.pbio.1000335