1 av 3
Kantnålshanen, av arten Syngnathus scovelli, blir gravid och bär på äggen tills de utvecklats till kantnålsminiatyrer.
2 av 3
Äggen ligger i ett hudveck på hanens buk som kallas för yngelpåse. Hanen kan sedan bestämma om han vill avbryta graviditeten eller inte.
3 av 3
Kantnålshonan för över äggen till hanen genom ett penisliknande organ.

Kantnålshanen väljer avkomma

Hos kantnålen, som är en lång rörformad fisk, är det hanen som blir gravid. Nu har ny forskning visat att hanen kan avbryta graviditeten om han inte tycker att honan är tillräckligt attraktiv.

Kantnålshonan lägger sina ägg i hanens yngelficka, ett sorts hudveck på buken. Där får dom skydd under flera veckors tid och syre och näring genom en slags ”faderkaka”.

Forskare i USA har studerat en typ av amerikansk kantnål och sett att hanen ger mer näring till ägg från en hona som han tycker är attraktiv. Ju mer attraktiv en hona är ju större chans är det att många ägg överlever. Anders Berglund som forskar på svensk kantnål vid Uppsala Universitet berättar att de föredrar stora honor.

– Stora honor ger större ägg och större ägg ger större ungar och de överlever bättre sen, så hanarna har verkligen nytta av att para sig med stora honor.

I studien gav alltså hanarna mindre resurser till ägg från små honor så att färre av äggen utvecklades till yngel. De ägg som inte överlevde försvann in i hannens yngelficka och blev troligtvis till näring för hanen.

– Det är han som bestämmer precis allting. Honan har ingenting att säga till om, han väljer hona och hur mycket han ska investera i ungarna och alltihop det har kan ju förklara att han har en så specialiserad yngelficka som är så avancerad när det gäller yngelvården, och det är att hanen får en väldigt perfekt kontroll över sin egen fortplantning, berättar Anders Berglund.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Paczolt A. K & Jones G, A. Post-copulatory sexual selection and sexual conflict in the evolution of male pregnancy. Nature. Vol 464, 18 March 2010. DOI:10.1038/nature08861

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista