Orangutanghanar på Borneo ropar av olika anledningar och får också olika reaktioner från honorna.

Orangutangernas rop har avkodats

Orangutanghannens långa rop kan höras upp till en kilometer bort i den täta djungeln på Borneo. Nu visar ny forskning att ropen inte bara tjänar till att få uppmärksamhet hos honorna. De kan också innehålla information om vem som ropar - och varför.

Det är ett shweiziskt forskarlag som har följt några organgutanghannar och -honor i djunglerna på Borneo. Och under expeditionen kunde forskarna se att honorna reagerade olika beroende när och varför hannarna utstötte sina rop.

Hannarna kan ropa antingen som en reaktion på nåt annat som händer omkring dem – till exempel som ett svar på en annan hannes rop eller om ett träd faller – eller också ropar de helt spontant.

Den första typen av rop verkade inte intressera honorna, men de spontana ropen skapade tydliga reaktioner -- särskilt när de kom från en obekant hanne.

Vem som ropar, och varför, hördes alltså i ropen. Dessutom var det avgörande för om honorna skulle reagera eller inte, enligt forskarna.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Spillmann B et al. Acoustic Properties of Long Calls Given by Flanged Male Orang-Utans (Pongo Pygmaeus Wurmbii) Reflect Both Individual Identity and Context. Ethology, 2010; Doi: 10.1111/j.1439-0310.2010.01744.x.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".