1 av 2
Tidiga släktingar till människan, som kan ha utvecklats till den berömda Floresmänniskan (bilden), fanns på ön Flores redan för en miljon år sedan.
2 av 2
Vid en ny utgrävning på ön Flores i Indonesien hittades stenverktygen. (Klicka på bilden för förstoring.)

Flores koloniserat tidigare än anat

Tidiga släktingar till människan, så kallade homininer, kan ha kommit till den indonesiska ön Flores hela 200 000 år tidigare än vad man trott hittills, enligt en ny studie.

Tidigare mätningar har pekat på att homininerna kom till ön Flores, i Indonesien, för ungefär 800 000 år sen. Men med hjälp av nya dateringsmetoder har forskare nu kunnat konstatera att stenverktyg som hittats på ön är minst en miljon år gamla. Alltså måste homininerna ha funnits där redan då.

Homininerna kan allt eftersom ha utvecklats till den berömda, kortväxta Floresmänniskan, enligt forskarna.

Floresmänniskan, eller Homo florensis som hennes rätta namn är, bodde på ön Flores för ungefär 18 000 år sedan.

Det har debatterats om Homo florensis verkligen var en egen art, eller helt enkelt en vanlig människa med någon form av genetisk sjukdom. De nya fynden pekar dock inte i någon särskild riktning vad gäller just detta.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Brumm, A et al. Hominins on Flores, Indonesia, by one million years ago. Nature 18-Mar-2010 (Vol. 464, No. 7287). DOI: 10.1038/nature08844

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista