Hjärtstartare - eller defibrillator - ger en elstöt som kan göra att ett hjärta som stannat börjar slå igen.

Offentliga hjärtstartare ger effekt

En ny studie i Japan visar att hjärtstartare, eller defibrillatorer, som placeras ut i samhället verkligen räddar liv.

En defibrillator ger ett stillastående hjärta en elstöt, så att det startar igen. Men för att det här ska fungera på bästa sätt så är det viktigt att elchocken ges så snabbt som möjligt.

– Man räknar med att dödligheten ökar med runt tio procent för varje minut som går från ett hjärtstillestånd, säger Mårten Rosenquist, professor i kardiologi vid Karolinska Institutet.

Det här gör naturligtvis att många liv kan räddas om man inte behöver vänta på sjukvårdspersonal. Och enligt den här studien så sjönk också tiden från hjärtstillestånd till defibrillering från i snitt knappt fyra minuter till drygt två där det fanns tillgång till hjärtstartare.

I Sverige pågår just nu arbete med en kartläggning av var det finns tillgång till hjärtstartare, för att till exempel larmcentralen ska kunna hänvisa dem som ringer in till var närmsta hjärtstartare finns. Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av hjärtstopp i Sverige - bara ungefär 400 överlever.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Kitamura Tetsuhisa et al. Nationwide Public-Access Defibrillation in Japan, New England Journal of Medicine, Volume 362:994-1004 March 18, 2010 Number 11. Doi:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista