Fler vilda bergsgorillor på jorden

Antalet bergsgorillor i Afrikas regnskogar har blivit fler. det visar den först populationsberäkning som gjorts av arten på länge. Efter att i flera årtionden tillhört en av världens mest hotade arter, ser nu utvecklingen ut att äntligen gå åt rätt håll för världens största apa.

Bergsgorillorna finns bara i Virungabergen, på gränsen mellan Rwanda, Uganda och Kongo Kinshasa, och har länge varit utrotningshotade. Men enligt nyhetsbyrån Reuters, verkar det som om antalet bergsgorillor ökar, sakta men säkert.

Personalen i naturreservaten runt Virungabergen har det senaste decenniet haft svårt att räkna antalet bergsgorillor på grund av de svåra konflikter som rasat mellan armén och rebellerna i området.

Under september och oktober i höstas genomförde forskare och naturvårdare äntligen en inventering av hur många bergsgorillor som finns. Resultatet visar nu att berggorillorna ökat till minst 700 individer, vilket är mer än hundra fler än förra gången man räknade.

Varje kväll bygger bergsgorillorna ett nytt färskt bo till sig själva och sin familj, och det är genom att undersöka de här boplatserna som man kan man få fram hur många gorillor som finns inom ett visst område.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".