Mobilstrålning farlig eller inte?

Hjärnans skydd mot farliga ämnen i blodet, den så kallade blod-hjärnbarriären, kan påverkas av strålningen från mobiltelefoner. Det visade forskare vid Lunds universitet för flera år sedan. Resultat som nu kan bekräftas av ett franskt forskarlag. Men statens strålskyddsinstitut –SSI vill fortfarande ha bättre resultat.

Vid försöken i Lund, som gjordes för flera år sedan, utsattes råttor för svaga strålningsfält –mycket svagare än de som kommer från en mobiltelefon. Ändå kunde man se att blod-hjärnbarriären släppte igenom ett ämne som inte borde kunna ta sig igenom från blodet till hjärnan. Och råttornas blod-hjärnbarriär antas fungera som den gör i oss människor.

Nu har en fransk forskargrupp upprepat deras försök - och sett samma effekt på blod-hjärnbarriären.

Tidigt att dra slutsaser
Men SSI, menar att det ändå är för tidigt att dra några vettiga slutsatser kring det här. För det första är fransmännens studie inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift ännu. För det andra finns det flera andra studier som inte kunnat bekräfta att mobilstrålning kan öppna blod-hjärnbarriären.

Dessutom är det ju en biologisk effekt man har hittat –inte en skada. Vad läckaget verkligen har för effekt är alltså ännu oklart.

Mer forskning krävs
Summa summarum skriver strålskyddsinstitutets internationella expertgrupp i sin rapport att tillgängliga data inte tyder på någon hälsorisk vad gäller blod-hjärnbarriären men att forskningen på området måste fortsätta.

Samma sak –att mer forskning behövs –skriver de om flera andra områden, till exempel om den eventuella risken för cancer hos mobiltelefonanvändare och hos folk som bor nära mobilmaster.

Statens strålskyddsinstitutet gick häromdagen ut med en rekommendation att vara försiktig med mobiltelefonanvändandet. Detta efter att i många år ha hävdat att det inte finns några bevisade risker med strålningen från mobiltelefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".