1 av 2
Martina Schäfer.
2 av 2
Så här lätt kanske du blir vaccinerad i framtiden

Myggor kan sprida vaccin

Nu har forskare fått myggor att sprida vaccin istället för sjukdomar. Varje år smittas miljontals människor av myggor som överför parasiter när de suger blod. Men nu kanske deras otroliga spridningsförmåga äntligen kan vara till nytta för människan.

I en ny studie har forskare lyckats avla fram myggor som kan vaccinera mot sjukdomen leishmaniasis. Leishmaniasis är precis som malaria en vanlig parasitsjukdom i tropikerna som överförs från myggor till människa. Mats Wahlgren är malariaexpert på Karolinska instituetet och kommenterar studien så här.

- Det är ju faschinerande på något sätt, tanken, att man ska kunna göra myggor så att de uttrycker andra proteiner när de biter, så när honorna biter så injicerar de en liten bit protein och på det här sättet vaccinerar man världen.

I studien lät man vaccinmyggorna bita möss upprepade gånger. På så vis överfördes vaccinämnet genom myggans spott. Efteråt kunde man se att mössen hade utvecklat antikroppar mot leishmaniaparastien, det vill säga ett slags skydd.

Men det finns såklart en hel del problematik om myggvaccinering ska användas i verkligheten. För vad händer om vi tappar kontrollen över myggen, eller om vaccinet muterar och blandas med parsit-dna så att leishmaniaparasiten blir ännu skadligare? Och hur kommer människan och andra djur att påverkas av att ständigt få miniinjektioner av vaccin? Förutom etiska problem så finns det biologiska aspekter också. Myggan måste vara tillräckligt konkurrenskraftig jämfört med andra myggarter ute i naturen om de ska överleva. Martina Schäfer påpekar också att insekternas nya roll kan förvirra människor som lever i leishmaniadrabbade länder.

- Första problemet är att man måste producera väldigt många mygg som bär på förändringen så det blir vaccin, och så ska man lära folk att bli bitna helt plötsligt när de hela tiden lärt sig att de inte ska bli myggbitna.

Mats Wahlgren tycker att studien är intressant men påpekar att vi inte lär se myggor som vaccinerar människor inom en snar framtid.

- Det här långtidsforskning som är jätteviktig, men man kommer inte kunna göra det här inom ett, två, tre eller fyra år. Det här någonting som man verkligen måste förankra djupt och se hur det fungerar först.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Yamamoto.D, et al. Flying vaccinator; a transgenic mosquito delivers a Leishmania vaccine via blood feeding,", Insect Molecular Biology, March 2010, Wiley-Blackwell, DOI: 10.1111/j.1365-2583.2010.01000.x

Leishmaniasis

Leishmaniasis är en infektionssjukdom som ger olika symtom beroende på vilken sorts leishmania-parasit man har infekterats av. Till exempel kan den ge upphov till bölder, vävnadsskador och i värsta fall blodsbrist. Sjukdomen förekommer inte i Sverige men drabbar närmare två miljoner människor i subtropiska och tropiska områden varje år. Parasiten som är ett encelligt djur överförs från sandmyggan till människan. 

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".