Hur tjocka kärl man har är beroende av var man bor - ju längre norrut, desto tjockare kärl.

Breddgraden åderförkalkar

Människor som bor på nordligare breddgrader lider i högre grad av åderförkalkning, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar en stor europeisk studie.

Professor Ulf de Faire är hjärtkärlforskare vid Karolinska institutet och har ansvarat för den svenska delen av studien. Han menar att det kan finnas många förklaringar till skillnaderna.

– Det kan bero på en rad faktorer, skillnader i arvsanlag, yttre faktorer i miljön, livsstilsfaktorer och den yttre miljön.

Det forskarna har gjort är att titta på en tidig form av åderförkalkning, när ådrorna blir förtjockade. 3 700 personer från i Italien, Frankrike, Holland, Finland och Sverige har fått sina halspulsådrar undersökta med ultraljud.

Att det finns geografiska skillnader för hur vanlig hjärtinfarkt är känner man till sedan tidigare, men aldrig förr har man visat så tydligt att det gäller även vid förstadiet till åderförkalkning.

Ju längre norrut man bor, desto tjockare kärl har man. Människor i Italien som åt medelhavsdiet hade i genomsnitt smalare kärl, men det går inte att säga något om den enskilde eftersom även svenskar som åt medelhavskost hade tjocka ådror.

En svaghet med studien är att det bara är halspulsådror som har undersökts, och inte själva hjärtat och dess kärl. Det hoppas forskarna åtgärda med en stor hjärtstudie längre fram. För det är många frågor som är obesvarade.

– Vi kommer gå vidare med väldigt nogranna analyser av ärftliga skillnader och titta på enskilda arvsanlag och kombinationer av arvsanlag. Jag tror att framtida studier kommer kräva ännu mer sofistikerade undersökningsmetoder där man försöker fånga kulturella, socioekonomiska, psykosociala faktorer också samvariationer med ärftliga faktorer, säger Ulf de Faire.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens:
Baldassarre D. et al, "Cross-sectional analysis of baseline data to identify the major determinants of carotid intima-media thickness in a European population: the IMPROVE study." Dec 2009, European Heart Journal.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista