I fredags sattes ännu ett rekord vid LHC vid Cern i Schweiz. På bilden Cern-forskaren Mike Lamont.

Nytt rekord vid Cern

I fredags sattes ännu ett rekord vid partikelacceleratorn LHC, Large Hadron Collider, vid Cern i Schweiz – den här gången kom man upp i halva den tänkta maxeffekten för acceleratorn.

Protonstrålarna accelererades till 3,48 Teraelektronvolt, TeV, vardera – tre gånger så mycket som någon annan maskin har klarat av tidigare. Men detta är fortfarande bara hälften av den tänkta maxeffekten som man kommer att uppnå som tidigast år 2013, enligt den nuvarande planeringen.

Sedan premiären i höstas har acceleratorn brottats med stora tekniska problem, och därför tvingas man göra ett uppehåll under hela 2012 för renoveringar innan man kommer upp i full effekt.

Fram till dess kommer man troligtvis att få nöja sig med den energi som man nu kommit upp i, som dock redan det innebär att protonerna susar fram i nära ljusets hastighet.

I slutet på månaden hoppas man kunna kollidera de två strålarna med energier på 3,5 TeV, något som man hoppas kan leda till nya spännande upptäckter inom fysiken.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".