1 av 3
Larverna lever i små ”hus” som de har tillverkat
2 av 3
Larver vilar i håligheter som finns i vulkanisk sten.
3 av 3
Förutom att äta och vila i vattnet så kan larven också förpuppa sig där.

Ny amfibisk fjärilslarv upptäckt

Vid bergsforsar på Hawaii har forskare hittat fjärilslarver som lever lika bra på land som i vatten. Det är de första insekterna man har upptäckt som kan andas, äta och utvecklas lika bra i båda miljöerna under ett och samma livsstadium.

Många insekter lever i olika miljöer vid skilda tidpunkter. Vissa mygglarver lever till exempel i vatten, men de skulle aldrig klara sig på land. De här fjärilslarverna har utvecklats från landlevande släktingar och under evolutionens gång har minst tre arter utvecklat de här amfibiska egenskaper oberoende av varandra.

Men att leva i vatten och på land erbjuder olika sorters utmaningar, för hur gör egentligen larverna när de till exempel ska andas? Eftersom de inte har gälar tror forskarna att syre i vattnet transporteras direkt genom larvernas skinn och det skulle kunna förklara att de bara hittas i snabbrinnande, syrerika forsar.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Rubinoff, D. & Schmitz, P. Multiple aquatic invasions by an endemic, terrestrial Hawaiian moth radiation. PNAS, 22 March, 2010. DOI: 10.1073/pnas.0912501107

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista