Kortare väntetider på akuten

Nu kan väntetiderna på akuten minska, i varje fall om sjukhusen följer råden från SBUs nya rapport.

Statens Beredning för medicinsk Utvärdering, SBU, har tittat på hur man ska kunna öka patientflödet på akuten. En metod som de undersökt, och som används på vissa sjukhus i Sverige idag, är "snabbspår".

Tanken med snabbspår är att enklare fall ska få hjälp fortare. Så har du till exempel sparkat tån ur led behöver du inte vänta i flera timmar, då läkaren kan rätta till den snabbt. Men det innebär inte att allvarligare fall får vänta längre, utan att det finns två spår att lotsa in patienterna på, varav det ena fungerar mer som en snabbkassa. I den nya rapporten kunde man konstatera att snabbspåren verkligen fungerade, patienterna fick vård snabbare och väntrummen var inte lika fulla.

Däremot har man inte studerat hur kvaliteten på vården påverkas av att tempot ökar. Sven Oredsson, chefsläkare på Helsingborgs lasarett, är en av de experter som sammanställt studien. Han tror att rapporten kommer leda till att fler mottagningar inför snabbspår.

– Det finns vetenskapligt stöd för flera av metoderna, till exempel införa ett snabbspår, så på det viset är jag nästan helt övertygad om att vi kommer få kortare väntetider generellt på akutmottagningarna.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".