Sista måltiden blir större och större

"Supersize" är kanske ett nytt begrepp, men är ökande portionsstorlekar ett nytt fenomen? Den frågan har ett par amerikanska forskare ställt sig. Det som de valt att studera är världens kanske mest avbildade mål mat, nämligen Jesu sista måltid med lärjungarna.

52 målningar av måltiden gjorda under en tusenårsperiod har analyserats och resultatet som nu publiceras - lagom till påsk - visar att måltiden har växt kontinuerligt. Huvudrätten har ökat i omfång med i snitt 69 procent, brödets storlek har växt med 23 procent och tallrikarna har blivit 65 procent större.

Forskarduon - som också är bröder - består av en framstående specialist på ätbeteende och en religionsvetare inriktad på Nya Testamentet. De kopplar utvecklingen till ökande tillgång till mat under den tusenårsperiod det handlar om.

Analysen har gjorts med hjälp av CAD-CAM-teknik, en typ av datorprogram som bland andra arkitekter brukar använda, och som gör det möjligt att bestämma storlek på olika föremål i en bild som har målats i perspektiv. För att kunna jämföra omfånget på maten i de olika tavlorna har Jesus och lärjungarnas huvuden använts som referens.

I bibeln nämns bara att bröd och vin fanns vid tillfället, men konstnärerna har genom åren serverat både fisk eller ål, lamm och fläsk. Vin fanns däremot inte med på de flesta av de avbildade borden.

Studien publiceras i tidskriften International Journal of Obesity.

Referens:
Wansink, B and C. S. Wansink (2010), "The Largest Last Supper: Depictions of Portion Size and Plate Size Increased Over the Millennium," The International Journal of Obesity.

Länkar: