Skelettet av dinosaurien som fått namn av Navajoindeandernas ord för sandmonstret, Seit’aad, visas upp av Mark Loewen, paleontolog vid Utah Museum of Natural History. Foto: Utah Museum of Natural History, University of Utah.

Ny dinosaurie kan vara sandmonstret

Ben från en tidigare okänd dinosaurie har hittats i klipporna i amerikanska Utah. Kanske är det lämningar som dessa som gett upphov till Navajo-indianernas legender om ett sandmonster...

Den nyfunna dinosaurien var 3-4,5 meter lång och ungefär en meter hög, troligen växtätare, och gick ner sig i sanddyner för 185 miljoner år sedan. Många miljoner år senare skulle Navajo-indianer på samma plats berätta legender om ett sandmonster som begravde sina offer i dynerna.

Indianerna kan inte ha sett dinosaurierna, eftersom det ligger många miljoner år från att dinosaurierna försvann tills människan uppträdde på scenen. Men ben från dinosaurierna kan ha hittats av indianerna och gett upphov till såna berättelser spekulerar forskarna.

De publicerar sina resultat idag i tidskriften .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".