Nya tecken på marsvatten

I söndags satte Nasa ner sin andra landare på marsytan. Redan samma dag publicerades bilder som kan visa sedimentära bergarter som sticker upp ur underlaget. Berg som bara kan ha bildats om området sonden landat på en gång täckts av vatten.

–Det kan naturligtvis handla om något annat, säger Sven Grahn teknisk direktör på rymdbolaget i Solna, men är det sedimentära bergarter man upptäckt så skulle ju det vara ytterligare ett tecken på att det måste funnits flytande vatten i stora mängder på Mars.


Stor lättnad
Straxt efter sextiden på söndagsmorgonen satte Nasas andra sond Opportunity utan missöden ner sin landare på Marsytan. Landningen mottogs med stor lättnad på NASA, eftersom man under tidigare under veckan haft problem mde sin första sond Spirits landare.

Efter tre problemfria veckor på planeten bröts i tordags kontakten med Prits landare. Först under helgen lyckades man återupprätta kommunikationen. Enligt NASA skulle det handla om en bugg i landarens operativsystem, som  man nu långsamt säger sig börja få ordning på igen.

Faran inte över
Eftersom de två Nasasonderna är identiska, finns nu en oro att Opportunitys landare ska drabbas av samma dataproblem som Spirits.

–Därför är det ju viktigt nu att man ser till att man tar reda på vad problemet verkligen handlar om och ser till att rätta till det,  konstaterar Sven Grahn.

Om man lyckas hitta felet, finns enligt Sven Grahn, möjligheter att ladda upp ny mjukvara, ”lagningslappar”, som kan täppa till luckorna i de båda sondernas programvaror.

Inga problem har hittills upptäckts hos Opportunitys landare. Om Spirits landare kommer att bli helt återställ efter missödet, och hur lång tid det i så fall kommer att ta, ville Nasa inte uttala sig