Ännu idag rör sig många båtar i Stockholms vatten.

Stockholms marina historia kartlagd

Förutom Vasaskeppet har 150 fartygsvrak påträffats i Stockholm under de senaste 350 åren. Nu kommer en avhandling som för första gången tar ett helhetsgrepp om stadens marina historia. Och det visar sig att Stockholm verkligen har kunnat kallats ett Nordens Venedig.

Marcus Hjulhammar är marinarkeolog vid Stockholms universitet och aktuell med en avhandling där Stockholms rika marina historia sammanställs för första gången. Allt ifrån fiskebryggor, varv och badinrättningar till de 150 fartygsvrak som hittats i staden under de senaste 350 åren.

Inget av dessa skepp är i närheten av Vasaskeppets prakt, men de kan istället berätta om Stockholms vardagliga historia. Om strömmingstransporter från Bottenhavet, om roddarmadammer och om en stad som för bara 100 år sen verkligen gjorde skäl för att kallas Nordens Venedig.

Marcus Hjulhammar menar att de marina lämningarna sammantaget ger en mycket komplex bild av ett Stockholm som alltid varit vänt mot havet:

– Framför allt skulle man nog kunna säga att det visar på mångfalden utav verksamhet som har funnits här och det är egentligen inte ett nytt perspektiv, men däremot så är det ett glömt perspektiv, säger Marcus Hjulhammar

Mer om Stockholms skeppsvrak hör du i Vetenskapsradion Historia, idag kl. 13.20, i P1.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista