1 av 3
En zebrafisk.
2 av 3
Montage av forskarnas egna bilder av zebrafiskens regenererade hjärta 14 dagar efter amputation (till vänster) och hjärtmuskelceller (till höger). (Klicka på bilden för förstoring.)
3 av 3
Forskarnas bild av zebrafisken. Hjärtat är markerat i rött.

Nya rön om zebrafiskens självläkande hjärta

Den lilla randiga zebrafisken har en mycket unik egenskap. Den kan nämligen få hjärtat att växa ut igen om man skär av en bit av det, något som forskare hoppas kunna härma hos människor.

Zebrafisken återfinns normalt i Ganges flodsystem i Indien, eller för den delen i mängder av akvarier. Men utöver att den är en ovanligt lättskött akvariefisk, så är har den alltså den speciella egenskapen att den kan få sitt hjärta att växa ut igen genom så kallad generation. Om man skär av en bit av dess hjärta så simmar den bara lite trögt i några dagar, men beter sig sen normalt igen.

Det här, och andra typer av återväxt av kroppsdelar, har forskare har länge hoppats kunna härma hos människor - men många har hävdat att gererativa djur är för olika människan för att det ska gå att säga nåt om hur det skulle kunna fungera.

Nu har dock forskare lyckats få zebrafiskens hjärta att likna människans mer, genom att slå ut de signaler som skapar regerationen. Istället fick zebrafiskarna ärrbildning på hjärtat – precis som vi människor kan få vid till exexmpel en hjärtinfarkt.

Men när regenerationen "sattes på" hos fiskarna igen, så växte hjärtat ut precis som vanligt. Det går alltså att reparera ett hjärta, även om processen startar så som hos en människa - och det är intressant, enligt András Simon, forskare i regenerationsbiologi vid Karolinska Institutet i Solna.

– Det visar på att även om det har börjat dåligt, så att säga, så kan det bli bra på slutet. Och det är väldigt spännande ur en regenerativmedicinsk synvinkel, säger han.

– Kommer man någonsin att kunna använda det här på människor då?

– Det tror jag säkert. Jag tror att pusselbitarna kommer att falla på plats så småningom. Det är naturligtvis en lång väg, men jag ser definitivt möjligheten att kunna överföra kunskapen till kliniken.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Kazu Kikuchi et al, "Primary contribution to zebrafish heart regeneration by gata41 cardiomyocytes. Nature Vol 464|25 March 2010| doi:10.1038/nature08804.

Länkar:

Regeneration

Process där förlorad vävnad ersätts, genom nybildning av identiska celler, till såväl struktur som funktion. Förutsättningen för detta är dock att vävnaden innehåller mogna celler med bevarad delningsförmåga, eller stamceller som kan ge upphov till nya sådana celler. Annars sker läkningen med ärrbildning. De mekanismer som styr regenerationsprocessen är delvis okända, men olika tillväxtfaktorer och hormoner har betydelse. Förutom hos zebrafiskar, förekommer regeneration bl.a. hos sjöstjärnor, salamandrar och plattmaskar.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".