1 av 2
Del av höftben från Tyrannosaurus rex-släktingen som levde på södra halvklotet. Fossilet upptäcktes i Australien och är cirka 110 miljoner år gammalt.
2 av 2
Den första släktingen till Tyrannosaurus rex från södra halvklotet upptäcktes i Dinosaur Cove, i Australien. Kartan visar var Dinosaur Cove låg för ungefär 110 miljoner år sedan. (Klicka på bilden för förstoring.)

Tyrannosaurier fanns även på södra halvklotet

För första gången har forskare kunnat bevisa att dinosaurier av släktet Tyrannosaurus levde även på södra halvklotet. Tidigare har en del forskare hävdat att Tyrannosaurier bara levde på nordliga breddgrader – något som nu alltså motbevisats.

Det är i en studie i tidskriften Science som det konstateras att ett fossil av ett höftben, som man hittat i delstaten Victoria i Australien, kommer ifrån en mindre dinosaurie av släktet Tyrannosaurus. Dinosaurien levde för mellan 150 och 100 miljoner år sedan, och hade precis som sina nordligare släktingar både mycket korta framben och kraftiga käkar.

Fortfarande verkar det dock som att det bara var i norr som släktet senare utvecklades till större rovdjur, som till exempel den berömda Tyrannosaurus rex.

Enligt forskarna kan det nya fyndet också vara ett tecken på att andra tyrannosauriefossil väntar på att upptäckas även i Afrika, Sydamerika och Indien.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Benson, R.B.J, "A Southern Tyrant Reptile", Science Vol 327, March 26 2010. Doi: 10.1126/science.1187456.

Tidigare publicerat på samma ämne:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".