Fågelinfluensan den mest spridda någonsin

Fågelinfluensan i Sydostasien har utvecklat sig till den mest spridda någonsin. Den har hittills upptäckts i tio länder i Sydostasien, och från Thailand, Vietnam och Kambodja har även fall bland människor rapporterats.

Nu på morgonen bekräftades det andra thailändska dödsfallet, det var en liten pojke som dog i natt och det betyder att nio personer konstaterats ha dött av det här fågelinfluensautbrottet.


Spridningen till människor har såvitt känt hittills varit ganska liten, men bland fåglar ser det illa ut: Mer än 20 miljoner fåglar har dött eller slaktats och sjukdomen innebär alltså ett hårt slag mot fågelindustrin som är väldigt viktig för ekonomin till exempel i Thailand.


För människor blir sjukdomen riktigt farlig om viruset förenar sig med ett virus som normalt drabbar människor - det är då det kan utvecklas till en verklig epidemi och spridas över världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".