Genteknik används i jakten på vaccin mot fågelinfluensan

Experter inom Världshälsoorganisationen arbetar intensivt med att ta fram ett vaccin mot den fruktade fågelinfluensan, som drabbat stora delar av Asien. I arbetet används en ny metod att ta fram vacciner med genteknikens hjälp, och man har redan en prototyp att utgå ifrån.

För 5 år sedan tillsatte Världshälsoorganisationen (WHO) en särskild forskningsgrupp för att reda ut möjligheten att ta fram ett skydd mot de virus som orsakar fågelinfluensa, ett arbete som lett fram till att det idag finns en vaccinprototyp som skulle kunna användas för att massproducera ett skydd mot den typ av fågelvirus som nu spridit sig i Asien.


Kycklingägg dör
Processen har tvingat vaccinmakarna att ta steget in på delvis ny mark. Sedan 1950-talet har de flesta influensvaccin tagits fram genom att odla levande virus i kycklingägg, men fågelvirus är ofta så smittsamma och farliga att en sådan hantering skulle innebära en risk för att laboratoriepersonalen skulle smittas och att äggen som används dör.


För att lösa det använder forskarna så kallad ”reverse gentics”, en teknik där man plockar ut vissa delar ur influensavirusets arvsmassa.


Viruset oskadliggörs
På så sätt kan man få fram tillräckligt med byggstenar för att kunna odla fram ett vaccin, men inte för att smitta den som handskas med det.


Än vill inte WHO dra för stora växlar på sina framsteg. Vaccinprototypen man tagit fram är ännu inte testad på människor och dessutom designad utfrån en äldre variant av fågelinfluensan som kan skilja sig så mycket från den världen nu råkat ut för att ett framtaget vaccin inte skulle ge något skydd.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".