Ingen lösning på datorvirusfrågan i sikte

Datormasken Mydoom slog till natten till igår, virusplågan är alltså över oss - igen. Många suckar och undrar om det inte finns något sätt att mer permanent lösa det här problemet, men ingenting sådant finns i sikte och det har med våra operativsystem att göra, enligt datasäkerhetsexperten Per Hellqvist.


 

– Det finns inte ens på horisonten. Vi ser att sådana här maskar kommer i vågor ungefär var tredje månad. När det har kommit en stor mask har folk lärt sig att inte klicka och så låter man bli att klicka, men efter en tid så är det som om lockelsen blir för stor, och så glömmer man läxan från förra gången, och så klickar man igen, säger Per Hellqvist på datasäkerhetsföretaget Symantec.


Och så sitter man i klistret. Den här gången heter viruset Mydoom eller Novarg, och med det kommer varningarna om att man inte ska öppna misstänkt e-post eller klicka på konstiga filer.


Stort säkerhetsproblem
MyDoom är en så kallad masspostande mask som letar reda på alla e-postadresser i datorn och använder dem för att posta sig själv vidare. Dessutom öppnar Mydoom en bakdörr till datorn så att en hackare kan ta sig in via internet från en annan dator, ett stort säkerhetsproblem alltså.


Mydoom drabbar bara dem som har Windows som operativsystem, och det är en klen tröst för det har de allra flesta. Operativsystemet är en del av problemet, det är därför det är så svårt att hitta nån permanent lösning på virusproblemet.


Använder Windows egna programverktyg
Virusen och maskarna är små programsnuttar som använder sig av Windows egna programverktyg för att sabotera datorn med, och det är mycket svårt att göra ett vattentätt operativsystem.


– En hammare eller en spade kan användas till att gräva eller slå i spikar, men man också använda de för att slå någon i huvudet med. Ett program som säger ”radera alla filer”, kan användas av en elak mask eller ett virus, men det kan också användas av en administratör som vill rensa upp på en server, säger Per Hellqvist på Symantec.