Bekämpningsmedel kan orsaka bidöd

Sedan 2006 har en stor del av nordamerikas honungsbin dött, och fortfarande vet vi inte vad som ligger bakom. Det har länge varit känt att bekämpningmedel, som används för att hålla skadedjur borta från växter, kan vara skadliga för honungsbin, och en ny undersökning visar att gifterna kan spela en större roll i bidöden än man tidigare trott.

När forskare i en ny studie undersökte binas, vax, kupor och pollen så hittade de 121 olika sorters bekämpningsmedel. Flera av medlen kan bland annat försvaga binas immunförsvar och på så vis göra dem mer mottagliga för sjukdomar.

Vid bidöden försvinner arbetsbin helt från kuporna så att bisamhällen till slut kollapsar. Förutom bekämpningsmedel kan även parasiter, virus och bakterier spela en roll. I Sverige har vi också förluster av bin men inte i samma utsträckning som i USA. Det är däremot inte så troligt att bekämpningsmedel spelar en lika stor roll här eftersom vi inte använder lika mycket bekämpningsmedel. 

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Mullin. A C. et al. High Levels of Miticides and Agrochemicals in North American Apiaries: Implications for Honey Bee Health. PLoS ONE 5(3): e9754. DOI:10.1371/journal.pone.0009754

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".