En på fyrtio är simultangeni

Att prata i mobilen medan man kör är en dålig idé, forskning har gång på gång visat att det gör oss farligare i trafiken. Men en ny studie visar att en liten del av befolkningen faktiskt klarar av att hålla fokus på trafiken samtidigt som de gör annat.

Forskare vid universitetet i Utah i USA använde en bilsimulator för att undersöka hur vi påverkas som bilförare av att göra flera saker samtidigt. Försökspersonerna fick i simulatorn köra längs en motorväg, samtidigt som de talade i mobilen. Mycket riktigt blev reaktionstiden avsevärt sämre. För de allra flesta tog det 20 procent längre tid att börja bromsa, när en farlig situation uppstod.

Men för en liten grupp, på cirka två och ett halv procent av försökspersonerna, förändrades inte reaktionstiden alls när de pratade och körde samtidigt. De klarade till och med av att lösa mattetal samtidigt, utan någon försämring, enligt studien. Forskarna vill nu gå vidare och studera dessa simultangenier, för att förstå hur vi påverkas när vi måste hantera flera uppgifter samtidigt. Studien kommer att publiceras i tidskriften Psychonomic Bulletin and Review.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Watson. M. J & Strayer. L. D. Supertaskers: Profiles in Extraordinary Multi-tasking Ability. Psychonomic Bulletin and Review, march 29, 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".