Lene Hau i sitt laboratorium.

Hon kan stoppa ljuset

Danska professorn Lene Vestergaard Hau skapade rubriker för tio år sen när hon hade bromsat ljuset till cykelfart. Nu kan hon berätta om hur man stoppar ljuset helt och plockar fram det igen från en annan plats.

Inget kan färdas snabbare än ljuset brukar det sägas. Då handlar det om obromsat ljus i vakuum. På Lene Vestergaard Haus laboratorium finns ljus som bromsats rejält i ett superkallt atommoln.

– Vi kyler atomer till miljondelar och miljarddelar över absoluta nollpunkten. Det är faktiskt det kallaste som finns i universum, säger Lene Vestergaard Hau.

Vid så låga temperaturer beter sig atomerna på ett alldeles speciellt sätt. De beskrivs bäst som vågor som alla rör sig i takt. Man har fått ett så kallat Bose-Einsteinkondensat. Det prepareras på ett sådant sätt att det bromsar ljuset – inte längre bara till cykelfart utan till stopp och i atommolnet bildas ett litet avtryck, ett hologram, som ett minne av det ljus som just slocknat.

– Sedan kan vi fullständigt stoppa ljuspulsen, och släcka ut den, men hologrammet finns kvar i atommolnet, säger Lene Vestergaard Hau.

Hologrammet finns kvar och innehåller all information om ljuspulsen. Om man sen flyttar på det kan man plocka fram ljuspulsen från en annan plats lite senare. Lene Vestergaard Hau menar att hennes forskning kan komma till praktisk nytta när det gäller att ta fram framtidens kvantdator, mycket kraftfullare än dagens datorer. Och det här kan ge helt säkra krypton, menar hon.

– Genom att använda de här metoderna kan vi börja göra kryptografi så att vi kan skicka information över internet fullständigt, hundra procent säkert, säger Lene Vestergaard Hau.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Lene Vestergaard Hau möter du också i Vetandets värld imorgon, onsdag, kl 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".