Insekter trovärdigt verktyg i polisutredningar

Rättsentomologi –metoden att utnyttja kunskapen om insekters utveckling för att lösa brottsfall –skulle kunna användas mer i Sverige. Det anser Entomologen Anders Lindström på institutet för entomologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala som undersökt hur pass tillförlitlig den här insektsmetoden egentligen är.

I sina försök har forskarna samlat in ägg, larver och insekter från döda kroppar som obducerats vid rättsmedicinska enheten i Uppsala. På så sätt kunde de ganska exakt avgöra när de studerade personerna hade avlidit. Slustaser som drogs tack vare analyser av i vilket utvecklingsstadium insekterna på de studerad kropparna befann sig i vid studietillfället.

I USA och andra delar av världen används den här metoden rutinmässigt inom rättsmedicin vid mordfall. I Sverige är den fortfarande ovanlig inom polisarbetet. Anders Lindström tror att det bland annat kan bero på att det här sker jämförelsevis få mord. Men metoden skulle kunna användas i större utsträckning tror han, även inom andra områden som till exempel vid utredningar av vanvård av personer inom äldrevården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".