Veckomagasinet 2004-01-30

Om växter som minröjare, barn som bygger städrobotar för att väcka teknikintresset och radioastronomer på Onsala-observatoriet får nya snabbare verktyg.

Växter mot minor


Den lilla växten backtrav ser ut att kunna bli minröjarnas hjälpreda i att detektera gömda landminor. Karsten Mayer chefsforskare på danska företaget Aresa intervjuas om danska forakres arbete med att utveckla en variant av backtrav som lyser röd när den växer intill en landmina.


11-åringar bygger robotar


Barns intresse för teknik ska väckas i nytt projekt lett av Teknikföretagen. Teknikspanarna kallas det och vi besöker Tungelstaskolan där klass fem bygger städrobotar.


 


Glada astronomer


Nya bredbandslösningar gör det möjligt med sammankopplade radioteleskop för att kunna spana längre ut i världsrymden. Onsala observatoriet bland de första i världen att prova de nya förbindelserna. Vi pratar med en nöjd Mikael Olberg, astronom på Onsala.


Nyhetssammanfattning


WHO har tagit fram en vaccinprototyp som kanske skulle kunna användas för att massproducera ett vaccin mot fågelsinfluensa. Men prototypen är ännu inte testad på männiksor och fortfarande vet man inte om den ger skydd mot just den typ av fågeslinfluensa som sprider sig i Asien just nu.


Svenska Crafoordpristet - det som brukar kallas det alternativa Nobelpriset - gick i år till amerikanerna Eugen Butcher och Timmothy Springer som får det för sina upptäckter kring hur vita blodkroppar förflyttar sig i oss - alltså hur hur det går till när våra kroppar skyddar sig mot infektioner och inflammationer.


Amerikanska rymdstrelsen NASA lyckades förra helgen sätta ner yttreligare en landare på Mars och dessutom återupprätta kontakten med den första landaren som varit tyst i flera dagar. Samtidigt oroas man för att båda sonderna kan ha ett datorfel som kan ställa till problem.


Svenska Sjöfartshögskolan planerar, i samarbete med fler stora rederier, att bygga ny sorts pasagerarfärja, som inte ska kunna kapsejsa och sjunka lika snabbt snabbt som till exempel lastfartyget utanför Norge gjorde.


Forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har med hjälp av PET-kamera tagit den första bilden någonsin på en alzheimersjuk hjärna - nu publiceras den. Ett framsteg som kan öppna upp för bättre möjligheter att upptäcka sjukdomen tidigt hos de som drabbas av den.


Rättelse


I tipset om Antarktissymposiet på Kungl Vetenskapsakademin i Stockholm sa vi fel dag. Det äger rum onsdagen den 4 februari kl 13.