Brunt fett kan ge viktminskning

Människor som spenderar mycket tid i kyla har fler bruna fettceller än andra. Och mer bruna fettcellerna kan hjälpa dig att hålla vikten, föreslår forskare som sammanfattat det senaste årets forskning på just brunt fett.

Det som är speciellt med bruna fettceller är att de kan bilda ett protein som gör att energin som finns i maten vi äter omvandlas till värme istället för kroppsfett. Så genom att aktivera eller göra mer brunt fett, så kan människor gå ner i vikt.

I tidigare studier har man sett att människor har mer brun fettvävnad när det är kallt. Så nu vill forskarna hitta läkemedel som kan aktivera cellerna på ett liknande sätt.

– Många läkemedel idag är förknippade med otrevliga bieffekter, men det som är bra med brun fettvävnad är att den redan finns i kroppen, säger Sven Enerbäck som forskat på brunt fett vid Göteborgs universitet.

Livstilsomläggning är självklart viktigt för att gå ner i vikt menar han, och påpekar att nya läkemedel framförallt kan hjälpa människor att behålla en nyvunnen lägre vikt.

– En ökning på 50-100 gram brunt fett skulle kunna göra att människor tappar några kilo per år, och även om det bruna fettets främsta funktion är att producera värme så skulle man knappt märka av temperaturökningen.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Special eddition: Brown fat. Cell Metabolism, vol 11, issue 3. april 7, 2010