Studie: patent ofta hinder för forskning

Breda patent på mänskliga gener leder till att ny teknik för gentester bromsas upp, enligt en studie gjord av forskare vid Duke university i USA. I områden där inga har patent frodas däremot forskningen.

Nyligen förlorade företaget Myriad Genetics i en uppmärksammad rättegång flera av sina rättigheter till bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2. En domstol ansåg att patenten var för breda, vilket gjort det mycket svårt att utveckla alternativ till företagets gentester.

Enligt ny forskning från Duke University är problemet liknande när det gäller patent på flera andra gener som är kopplade till olika sjukdomsrisker. Ensamrätt att utveckla tester har en tendens att stoppa utvecklingen, medan marknaden blomstrar när det gäller gentester för till exempel cystisk fibros, där inget företag lyckats få några exklusiva rättigheter.

Duke-universitetets undersökning publicerades i går i tidskriften Genetics in Medicine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista