1 av 2
2 av 2

Vulkanutbrottet fortsätter med oförminskad kraft

Vulkanutbrottet i Eyafajllajökull på Island fortsätter med oförminskad kraft. Frågan är hur länge. Det är mycket svårt att förutse, men det handlar bland annat om exakt varifrån utbrottet kommer, berättar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet. Idag inväntas också en kemisk analys som ska visa hur giftig vulkanaskan är och förhoppningsvis berätta om varför det produceras så mycket aska ur vulkanen.

Senare idag väntas resultat av en kemisk analys av askan från vulkanen i Eyafajllajökull, som ska visa hur giftig den är. På Island finns ofta fluor i vulkanaska, och husdjur på bete kan drabbas av förgiftning långt efter utbrottet. Askan kan också vara skadlig om den är för sur eller basisk.

Analysen av askan kan också ge en ledtråd till varför så ovanligt mycket aska produceras i det här utbrottet. Att det blir mycket aska vid ett vulkanutbrott under en glaciär är inte överraskande, eftersom det krävs vatten för att aska ska bildas. Trots det är forskarna förvånade över de enorma mängder aska som produceras den här gången.

Tack vare ett noggrant övervakningssystem kunde de isländska invånarna denna gång - för första gången på Island - evakueras innan det fanns några yttre tecken på ett utbrott.

Läs mer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".