Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt system för betalning till genforskare

Publicerat torsdag 5 februari 2004 kl 11.10

Genforskare ska lättare kunna använda andras upptäckter, och bistå med sina egna, i ett nytt samarbetsprojekt. Projektet liknar det upphovsrättsystem som används i musikbranschen och som där kallas STIM.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att forskare har patent på de gener de själva har upptäckt. Det innebär att om andra forskare vill använda genupptäckten måste de dels ekonomiskt ersätta den forskare som upptäckte genen, dels få forskarens godkännande att forska på genen.

Om en forskare vill titta på ett helt spektrum av gener - säg 10 000 stycken - blir det alltså ett omfattande arbete att skaffa sig rättigheter och ge ekonomisk ersättning.

Det här fruktar många ska bromsa upp hela forskningen - inom bland annat biomedicinen.

Men för att förhindra detta presenterade nyligen den HUmana GenomOrganisationen HUGO ett förslag till ett slags upphovsrätt för genpatent - och det systemet har hämtat sin inspiration från musikbranschens upphovsrättsystem - STIM.

Som varje musik- och textförfattare får ekonomisk ersättning varje gång någon av deras alster spelas på radio på precis samma sätt vill nu HUGO-kommittén utforma ett system inom genforskarvärlden. HUGO-kommittén tänker sig ett nätverk av instanser, så kallade Clearing Houses, som dels bevakar alla genpatentägares rättigheter, samtidigt som de underlättar för världens genforskare genom att kunna ge alla genforskare rätten att använda de gener de vill - utan att de, som idag, först behöver kontakta varje patentägare för sig.

Än så länge är detta bara ett förslag som HUGO-kommitténs ledamöter från USA, Japan, Belgien, Frankrike, England och Sverige nu vill att respektive lands myndigheter ska ta ställning till.

Och målet är att upphovsrättsystemet ska slå igenom globalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".