Nyttiga hamburgare i framtiden?

En forskargrupp från Harvard Medical School i Boston, USA, har lyckats föra in en gen från rundmaskar i möss. Det här innebär att mössen själva kan producera fettsyran Omega 3. En fettsyra som har en hälsobringande effekt på oss människor.

Eftersom man har lyckats med det på möss, hoppas man nu kunna göra det samma även på andra däggdjur. På så sätt skulle man kunna få nytigare hamburgare.

Förr plågade barn i sig osmaklig fiskleverolja för hälsan, men i framtiden kanske det räcker med att äta en hamburgare. Åtminstone om man ska tro forskargruppen på Harvard Medical School i Boston, USA.

Omega 3 är en grupp fettsyror med en hälsobringande effekt på oss människor. De sägs bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Normalt kan inte däggdjur producera dessa fettsyror, utan de finns bara i fisk och kräldjur. Nu har forskargruppen lyckats plocka ut en gen från rundmaskar - och fört in den genen i möss. Genen är med och tillverkar Omega 3, och det nya lyckade experimentet gör att mössen själva kan producera Omega 3.

Forskarna hoppas att tekniken ska kunna överföras på våra grisar och nötdjur och det skulle, enligt forskarna, innebära nyttigare kött, ägg och mjölkprodukter.

Redan idag finns kött som innehåller Omega 3, men då har djuren fått i sig det genom kosttillskott av till exempel fiskmjöl. Den nya tekniken skulle istället innebära snabbare och billigare producering av Omega 3-djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista