Häger - en av arterna som kan ha smittats (foto: pressens bild)

Fågelinfluensan spridd till vilda fåglar

De första exemplaren av vilda fåglar har nu smittats av fågelinfluensan i Asien. En utveckling som troligen inte kommer att ha någon inverkan på smittspridningen till människor, däremot skulle det kunna slå hårt mot Asiens vilda fåglar, tror infektionsexperten Björn Olsèn.

– Det kommer nog att få effekter på vilda fåglar, änder, vadare och hägrar och andra arter som lever i våtmarker i närheten av smittade hönsbesättningar, säger Björn Olsèn som är professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet. Men om spridningen till vilda arter kommer att få mer omfattande effekter är osäkert, anser han.
Tillbaka till ursprunget
Från början kommer fågelinfluensans från vilda fåglar, men i den här ursprungliga formen är den ofta ofarlig för fåglarna. Det är först när tama fåglar smittats som viruset kan förvandlas och bli aggressivt.
Det var för någon vecka sedan forskare hittade en pilgrimsfalk i Hong Kong som dött av den här aggressiva formen av fågelinfluensaviruset, vilket innebär att den elaka smittan gått tillbaka till dom vilda arterna. Att det är just en pilgrimsfalk som smittats - en fågel som lever av att fånga och äta andra vilda fåglar - tar forskarna som ett tecken på att fler vilda fågelarter är smittade.
Effekten svår att förutsäga
Hur hårt viruset kommer att drabba dom vilda fåglarna är svårt att säga, menar Björn Olsèn, men någon ekologisk katastrof tror han inte att det kommer att bli.
– Det är klart att alla vilda fåglar inte kommer att försvinna. Vilda arter brukar ofta utsättas för sådana här smittor och deras även om många kan dö, så kommer viruset så småningom at klinga av och återhämtningsförmågan hos naturen är fantastisk, konstarerar Björn Olsèn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".