Veckomagasin 2004-02-06

Om nanoteknik i storindustrin, om okänd argentinsk polarhjälte och webbplatsen som lär dig hur allt funkar....

Nyhetssammanfattning

Man har nu hittat fågelinfluensaviruset hos en gris, och grisen är ett djur som ofta står för spridning av djurvirus till människa, eftersom grisar och människor är så biologiskt lika. Det här är en oroande utveckling av smittspridningen tycker professor Björn Olsén vid Umeå Universitet.

Den svenska rödlistan håller på att uppdateras, alltså listan över vilka djur- och växtarter som är hotade. Den här gången kommer en del alger och andra havslevande organismer som tidigare inte har täckts in att komma med i kartläggningen.

Universums djupaste ton som amerikanska astronomer har mätt upp - den har en våglängd på 10 miljoner ljusår. Att jämföra med den lägsta ton människan kan uppfatta som har en våglängd på drygt 5 meter. Det betyder att tonen från rymden ligger 55 oktaver för lågt för att vi ska kunna höra den. 

I veckan tillkännagavs att det senaste försöket att klona en människa misslyckats . Doktor Panos Zavos som sagt sig ha satt in en klonat mänskligt embryo i en 35-årig kvinna konstaterade att det inte förefaller som att kvinnan blivit gravid.

Storindustrin goes nano

Nu ska nanotekniken bli mer industriell. Martin Magnusson är verkställande direktör för det lilla Pronano som nu Malmö stad och region skåne satsar fem miljoner på för att föra över frontforskning till den lokala industrin och medverkar i inslaget. Dessutom hör vi
Thomas Laurell - professor i elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola som berättar om svårigheter och möjlighetena med tekniken.

Tunnklädd argentinare överlevde Antarktis

Det är hundra år sedan Otto Nordenskiölds expediton kom hem från Antarktis. Mycket har skrivits och berättats om den men det berättas olika på olika håll. Men i Argentina är det inte Otto Nordenskiöld som är huvudpersonen, utan en ung marinofficer från Buenos Aires som fick följa med på resan i sista stund, felklädd och okunnig om förhållandena i polartrakter.

Krönika

Forskare är inte alltid  så bra på att föra ut sina egna resultat till industrin och marknaden. Nu vill Tomas Östros göra universiteten till delägare för att underlätta kommersialiseringen. Per Helgesson kommenterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista