Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Permafrosten försvinner!

Den svenska permafrosten smälter snabbt.

Det rapporteras av ett forskarteam i Lund, som har undersökt ett område i Abiskotrakten.

När de startade sina mätningar 1978 var det undersökta området alltid fruset, men nu har de förvandlats till blötmyrar.

Permafrost kallas de områden där det är ständig tjäle i marken, mark som varit frusen i minst två år i följd. 

Under sommaren tinar det ytligaste skiktet i permafrosten upp.

Men i Sverige, även i vintertid, har ett forskarteam sett oroväckande tendenser, i den svenska permafrosten. Den smälter.

- De första tecknen dök upp redan i början på 1980-talet och har sedan dess accelererat, säger Jonas Åkerman, med i forskarteamet och docent i Naturgeografi vid Lunds Universitet .

Området, som undersökts sedan 1978, ligger på 350 meters höjd över havet i trakten av Abisko. Elva mätstationer finns utplacerade längs en åtta mil lång sträcka. Permafrostens djup varierar mellan två och tio meter.

Att den nu snabbt smälter får inte bara ekologiska konsekvenser, nya arter invandrar och tar över. Även växthuseffekten förstärks. För permafrosten lagrar växthusgaser, till exempel metan.

Den frigörs nu eftersom permafrosten i princip har försvunnit i stora delar av det undersökta områdets västliga delar, menar Jonas Åkerman.

- Den här omstälnning från en torr myr med en torr frusen torv till en blöt myr där torven börjar brytas ner så frigörs metan som är en av de aggresivaste växthusgaserna

Innebär det här en ökad risk för ytterligare uppvärmning?

- Ja absolut, i allra högsta grad, eftersom metan är många gånger mer effektiv som växthusgas, än koldioxiden, säger Jonas Åkerman som är docent i Naturgeografi vid Lunds Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".