Ökad miljömedvetenhet i Ryssland

Arkhangelsk i Ryssland, som ligger på samma breddgrad som Luleå, vid Vita havet är bekant för många miljöproblem. Till exempel rostande atomubåtar, klorutsläpp från massaindustrin och föroreningar från raketuppskjutningar vid raketbasen Plesetsk.

Men nu växer miljömedvetenheten och på ett nytt center ska man forska om hur raketuppskjutningarna påverkar skogarna, markerna och befolkningen.

Närmare 2000 rymdraketer har sedan 60-talet lyft från Rysslands stora raketbas ”Plesetsk kosmodrom” som ligger i Arkhangelsk län. Därför har det livsfarliga cancerframkallande raketbränslet kvävetetroxid förorenat skogar och marker. Nedfallet har också påverkat människor som bor i närheten. Men i vilken omfattning vet man inte och på det nya centret ska man nu börja analysera hälsosituationen på allvar.

I området finns också stora blomstrande pappersindustrier, som använder förlegad teknik för kokning och blekning. Utsläpp av klor strömmar fortfarande direkt ut i floden Dvina. Och företagen har inga restriktioner - dom får släppa ut hur mycket dom vill.

Men man har de senaste åren har börjat tänka mer på miljön i Ryssland.

Galina Komarova är vicerektor och professor i tillämpad kemi på det tekniska universitetet i Arkhangelsk, och hon berättar att hon fått statliga medel motsvarande 6 miljoner svenska kronor för att ställa om gammaldags teknik på de stora pappersmassafabrikerna.

Men även industrin vill ha förbättringar. När det går bra för industrin och man tjänar pengar satsas en hel del på miljöinriktad forskning.

- Alla förändringar är bra förändringar. Dom senaste 2-3 åren har inneburit en positiv utveckling, säger Galina Komarova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".