Elefanter varnar för bin

När en elefant hör ljudet av bin, stannar den upp, lyssnar, och tar sig därifrån så fort som möjligt. Under tiden varnar den sina flockmedlemmar med ett speciellt läte, det har engelska forskare upptäckt.

Så här reagerar elefanter när de hör andra elefanters mullrande varningsljud. © 2010 King et al./Oxford University

Elefanternas varningslätet är på en frekvens som vi människor egentligen inte kan höra, men med specialutrustning som forskarna fäste på elefanterna kunde det spelas in. Vid ett senare tillfälle spelade forskarna upp varningsropet vid en grupp elefanter och såg samma effekt som när bin var i närheten, det vill säga att hela flocken började röra sig bort ifrån ljudet.

Forskarna undersöker nu om varningslätet de lyckades spela in är specifikt för att varna för just bin, eller om det är ett allmänt varningsrop som kan gälla för andra sorters faror också. De menar också att biljud skulle kunna användas för att hålla borta elefanter från områden där de inte är önskade. Till exempel skulle jordbrukare som inte har råd med elstängsel runt sina grödor kunna använda ett "bistängsel", rader av bikupor, som håller elefanterna borta.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
LE King, et al.Bee Threat Elicits Alarm Call in African Elephants. PLoS ONE 5(4): e10346. 2010 DOI:10.1371/journal.pone.0010346

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista